Savjeti za mršavljenje bez držanja dijete

Jedan od najlakših načina za mršavljenje je da se okanete tradicionalnog sitema držanja dijete i da se okrenete zdravom načinu života. Prihvatite nekoliko zdravih navika koje će vam pomoći da se držite svojih odluka vezanih za mršavljenje. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se riješite kilograma u novoj godini.

Povećajte unos proteina

Bacite se na proteine – plodovi mora, bijelo meso, jaja, govedina, pasulj, soja pa čak i jogurt pomoći će vam da smršate. Unos proteina može da signalizira vašem stomaku da proizvodi manje hormona grelina koji stimuliše apetit. Koliko proteina trebate?  Podijelite tjelesnu masu na pola. Eto! Ovo je broj grama proteina koji treba da jedete da dobijete pozitivne rezultate.

Prestanite sa unosom prerađenih ugljikohidrata

Svi ugljikohidrati se metabolišu u glukozu, najprostiji oblik šećera. Ugljikohidrati iz žitarica cijelog zrna, zbog većeg sadržaja vlakana, sporije otpuštaju glukozu u sistem. Visoko prerađeni, rafinirani ugljikohidrati koji su osiromašeni vlaknima, mekinjama i drugim važnim hranjivim tvarima, se veoma brzo metabolišu; ovako se šećer u krvi brzo podiže, onda i brzo opada. Kada vam nivo šećera opadne, želja da jedete više brzo stimulišućih, rafiniranih ugljikohidrata se povećava, i krug se ponavlja. Bolje je da imate sporo unošenje od brzog naleta u sistem.

Salate su glavne

Stvarno jesu, dok god ne plivaju u kremastom, masnom prelivu. Pa, obezbijedite se svježim zelenišem kao što je kelj, zelenom salatom, špinatom i crvenom salatom. Ubacite svježe začine kao što je morač, bosiljak i korijander. Napravite svoj preliv za salatu sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem i balzamiko sirćetom ili limunom. Začinite po ukusu morskom solju i biberom ili mediteranskim travama. Dodajte svojim proteinima predjelo od brokule kuhane na pari ili prokulica. Neka vam navika bude da dva puta dnevno jedete ukusni i hranjivi zeleniš koji pomaže da se nahrani raspoloženje vašeg tijela- i hranjive tvari koje pokreću imunitet.

Bilježite koliko hrane unosite

Budite svjesni svojih prehrambenih navika i svojih emocija vezanih za hranu i nivo energije. Da li ste pod stresom kad jedete? Ovdje je trik da uočite svoje prehrambene navike, nivoe aktivnosti i kako se nosite sa stresom.