Savjeti za mršavljenje

Mršavljenje je proces koji zahtijeva vrijeme.  Čuvajte se zato  brzih dijeta koje preko noći obećavaju gubitak kilograma. Isto kao što se brzo izgube, kilogrami se mogu još većom brzinom vratiti.  Odricanje od hrane samo po sebi nije dovoljno, jer bi se u tom slučaju moglo mršaviti bez ikakvih napora.  Osnov zdravog mršavljenja je u uravnoteženoj ishrani koja mora biti praćena odgovarajućim programom tjelovježbe.

Bilo bi dobro da vodite dnevnik jedenja. Zapišite na papir sve namirnice koje ste tokom dana unijeli u organizam, te pojasnite kada i zbog čega ste odredjenu namirnicu jeli.  Iznenadit ćete sami sebe podacima o količini čokoladica, keksića, grickalica …koje ste onako usput pojeli.

U postupku mršavljenja važno je da vaš organizam naviknete na manje porciju, čiju veličinu sami možete odrediti. Najprije izmjerite  veličinu porcije, te se zapitajte da li spade u grupu onih koji pojedu sve što im se stavi na tanjir. Možda uopšte niste svjesni količine hrane koju tokom dana unesete u vaš organizam.

Napravite sami svoju „crnu listu“ namirnica koje ćete strogo izbjegavati. Čips, smoki, grisini, pomfrit, čokolade, razni drugi slatkiši su neprijatelji vaše dijete, kojih se valja klonuti. Birajte niskokaloričnu hranu, te smanjite unos masti i šećera.

Tri obroka dnevno su sasvim dovoljna. Ako redovno jedete i ne preskačete obroke  neće osjećati glad. Većina ljudi tu upadne u zamku, te počne neredovno jesti, a poslije se prežderava.

Brojanje kalorija  nije uvijek najsvrsishodnije. Radije obratite pažnju na strukturu namirnica koje jedete. Na vašem meniju uvijek bi se trebalo naći dosta voća i povrća.

Ako ste pali u iskušenje i pojeli čokoladu ne znači da ste izgubili bitku s   kilogramima. Svi nutricionisti kažu da je takav luksuz dozvoljen, pod uslovom da se što prije vratite uravnoteženim prehrambenim navikama.