Savjeti za odabir idealne dijete

Rijetki su sretnici koji se mogu pohvaliti idealnom težinom. Stoga je dijeta neiscrpna tema. Postoji milion recepata u kojima se sugeriše kako na brz i jednostavan način izgubiti kilograme. O kolikoj mašineriji se radi pokazuje podatak da preparati za mršavljenje kompanijama godišnje donesu milijarde dolara.

Pitanje koja je najučinkovitija dijeta, odnosno preparat za mršavljenje do danas je ostalo neodgovoreno. Posjetite li 10 dijetologa dobit ćete 10 različitih mišljenja o najboljoj dijeti. Sve se opet svede na isto – manje jela, više tjelovježbe! Kako pronaći optimalnu mjeru najbolje je da sami otkrijete. Ono što je pomoglo drugima ne mora značiti da će pomoći i vama. Evo nekoliko korisnih savjeta koje biste trebali slijediti prilikom odabira idealne dijete.

Zdravlje na prvom mjestu

Birajte dijete koje neće naškoditi vašem zdravlju. Trendovi se stalno mijenjaju. Nekad su dijete bile bazirane na manje masti i proteina, a više ugljikohidrata. Sada kažu da uljikohidrate treba izbjegavati po svaku cijenu. Odbacite sva ta pravila i zapamtite jedno – idealna dijeta je ona koja se može dugo držati i koja ne narušava zdravlje!. To znači da bi prehrana trebala uključivati vitamine, minerale, proteine, ugljkohidrate, masti i bjelančevine. Ako imate bilo kakvu bolest ili zdravstveni problem obavezno se prije odlaska na dijetu posavjetujte sa stručnjakom.

Naučite glad držati pod kontrolom

Poenta nije u tome da brojite kalorije, nego da realno sagledate šta sve tokom dana unesete u organizam. Tokom sedmice jedite normalno, bez puno razmišljanja o porcijama, kalorijama i drugim «dijetalnim mudrostima». Prije nego bilo šta pojedete uslikajte to što jedete mobitelom. Sve sličice pohranite u foldere, organizirane po danima u sedmici. U subotu pregledajte slike i iskreno odgovorite na pitanja:

  • Koliko puta dnevno jedem?
  • Šta najčešće jedem?
  • Jedem li grickalice izmedju obroka?
  • Koliko slatkiša dnevno pojedem?
  • Koliko jedem voća i povrća tokom dana?
  • Koliko popijem obične vode?
  • Koliko puta sam se prejeo/la?
  • Jedem li kasno navečer?

Odgovori će vas zapanjiti. Nije problem što ujutro uz doručak pojedete čokoladu ili što jedete kasno navečer. Problem je u prejedanju. Večernji obroci sadrže previše kalorija i zato je veoma važno znati kad treba stati. Uzalud ste tokom dana gladovali, ako navečer sve to nadoknadite. Stoga, naučite držati glad pod kontrolom!

Promijenite način prehrane

Većina ljudi je gojazna jer žeđ umjesto običnom vodom gasi gaziranim sokovima. Brza hrana i roštilj su čovjekovi neprijatelji, jer osim što utiču na zdravlje dovode i do gojaznosti. Gladovanje samo po sebi neće pomoći, ukoliko ne budete iz temelja promijenili ishranu. Počnite od doručka, koji prema stručnjacima Svjetske zdravstvene organizacije, treba obezbjediti 25% dnevnih potreba za energijom. Idealan doručak trebao bi se sastojati od žitarica (izvor energije i vitamina C), voća (izvor vitamina), mliječnih proizvoda (izvor proteina i minerala). Dakle, umjesto sendviča doručkujte žitarice s voćem, salatu od povrća s maslinovim uljem, jako malo hljeba, a puno nemasnog mlijeka. Izbacite iz prehrane sve što je prženo, masno, preslano i preslatko. Pijte puno obične vode. Jedite manje, a češće.

Manje jesti, više se kretati

Nemojte zaboraviti na vježbe za mršavljenje. Bavljenje sportom ne mora neminovno značiti odlazak u terenu. Kao i kod prehrane izbor sporta treba biti individualan. Trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla, yoga, pilates…bilo koji sport dolazi u obzir. Čak i bavljenje fizičkim aktivnostima pomaže da zaboravite na glad.

Dijeta za cijeli život

Savjeta za mršavljenje je na pretek. Postavite sebi realan cilj i budite uporni. Nema ništa gore nego odustati na pola puta. Mnoge osobe se udebljaju nakon što završe s dijetom. Da se to ne bi desilo i vama napravite takav plan ishrane da ga možete slijediti cijeli život, a ne samo sedmicu-dvije. Nemojte očekivati ni da će kilogrami istopiti se tokom noći. Normalna i zdrava dijeta je ona kada sedmično gubite 1-2 kilograma. Koja je to dijeta – morat ćete sami istražiti, jer još uvijek nije osmišljena dijeta koja može pomoći svima.