Šećer ubrzava starenje

Za bore i opuštenost kože krivac je niko drugi do šećer! Čokolade, kolači i druge slastice osim što kvare liniju, loše utiču i na zategnutost kože. Ukoliko želite zadržati mladolik izgled iz ishrane totalno izbacite šećer, savjetuje Frederik Brant, jedan od najpoznatijih ljekara dermatologa u SAD. Deset dana od prestanka konzumiranja šećera, lice se prirodno „zateže”, a godinu dana poslije apstinencije od šećera (ukoliko toliko uspijete izdržati) mijenja se u potpunosti i izgled cijelog tijela.

Opasan poput droge i alkohola

Naučno je dokazano da se vezivanjem šećera za proteine i lipide može oštetiti struktura omotača tijela. U isto vrijeme šećer ubrzava propadanje elastina i kolagena, proteina ključnih za zdravlje kože. Naučnici sa Sveučilišta California otišli su korak dalje i upozorili da šećer predstavlja toliki rizik za ljudsko zdravlje da bi ga trebalo tretirati kao opasnu supstancu, poput alkohola ili droge. U većim količinama šećer:

  • dovodi do oštećenja jetre
  • podiže krvni pritisak
  • povećava rizik od dijabetesa, karcinoma i srčanih oboljenja
  • remeti rad hormonalnog sistema
  • potiče pretilost i naravno
  • ubrzava proces starenja

 Zdrava zamjena za šećer

Za «vraćanje sata unazad» prestanite uzimati med, fruktozu, vještačke zasladjivače, a trebate se čuvati i skrivenih šećera kojima obiluju bezalkoholna i alkoholna pića. Za potpuno čišćenje organizma potrebno je izbaciti pšenične proizvode iz ishrane, jer se za vrijeme njihovog varenja oslobađa šećer. Na listi nepoželjnih namirinica još se nalaze kvasac, povrće bogato skrobom (krompir) i slatko voće. Zelene jabuke, borovnice, brokoli, smeđi pirinač, meso i riba mogu se uzimati u neoganičenim količinama. Zdrava zamjena za šećer su javorov sirup, agava sirup, goji bobice i stevija, koji se mogu pronaći u prodavnicama zdrave hrane.