Sirovi kadaif na tradicionalan način

Nekada su naše nane sirovi kadaif – rezance za kadaif pravile u velikim tepsijama, koje se zovu demirlije. Od brašna, jaja i vode zamutile bi rijetko tijesto. Potom bi demirliju stavile iznad vatre. Ranije je to bio sadžak ispod kojeg je gorio drveni ugalj. Tepsija se namaže maslom. Potom se tijesto uspe u  setilj (posuda slična velikoj džezvi sa rupicama na dnu promjera 23 milimetra). Setilj se vrti ukrug po demirliji, kako bi iz njega kapalo tijesto, od kojeg se formiraju koncentrični krugovi. Čim od tijesta postanu konci – rezanci,  skida se sa demirlije i slaže kao sirovi kadaif. Pogledajte kako izgleda tradicionalni postupak proizvodnje kadaifa.

Danas imamo moderne peći u kojima umjesto drva gori plin, tepsije su puno veće od demirlija, ali je  osnovni način pripreme sirovog kadaifa ostao isti i primjenjuje se u industrijskog proizvodnji kadaifa. Kod kuće umjesto demirlije, može poslužiti i obična tava.

Potrebni sastojci:

  • 400 gr brašna
  • 320 ml vode
  • malo soli
  • 1-2 jaja
  • malo suncokretova ulja za podmazivanje

Umutiti jaja i  dodati im  vodu. Brašno posoliti i zamijesiti s mješavinom vode i jaja. Smjesa mora rijetka kao za palačinke. Vodite računa da se ne stvore grudvice. Ovom smjesom napuniti fišek, koji možete sami napraviti, a možete koristiti i špricu za ukrašavanje kolača. Važno je da otvor na šprici bude što tanji.

Staviti tavu na šporet i premazati je suncokretovim uljem. Zagrijati tavu na srednjoj temperaturi. Kada je tava dovoljno zagrijana, špricom išarati tijesto po tavi.

Sušiti par minuta, dok tijesto ne dobije žućkastu boju. Postupak ponavljati sve dok se ne potroši cijelo tijesto. Ovakav način pravljenja rezanaca za kadaif oduzima puno vremena. Spremite se da najmanje pola sata stojite pred šporetom.

Spremanje rezanaca za kadaif je samo jedan dio posla. Kada ste ispekli dovoljnu količinu rezanaca za kadaif, možete početi s pripremom ove ukusne poslastice.

Kako bi kadaif bio što sitniji i lakše se slagao u tepsiji, možete ga usitniti sjeckalicom. Nemojte koristiti blender, jer bi u suprotnom od lijepih rezanaca za kadaif mogla nastati kaša. Sada je napokon sve spremno za pripremu ukusne poslastice, koja će svojim okusom zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Recept za spremanje kadaifa možete pronaći ovdje.