Slatka i gazirana pića povećavaju pritisak

One osobe koje često konzumiraju slatka i gazirana pića imaju veće šanse da imaju probleme sa visokim pritiskom.

Ovu činjenicu naučnici objašnjavaju prisustvom šečera glukoze i fruktoze u tim pićima. Situacija se dodatno pogoršava ukoliko se poveća unos soli koji i sam uzrokuje povećanje pritiska.

Osobe koje uz slani obrok konzumiraju i dvije i više čaše zaslađenog ili gaziranog pića su i gojazniji, te skloniji različitim zdravstvenim problemima kao što su povišen tlak, oboljenja srca i tip 2 dijabetes, od onih koji ih ne piju.

Studija koja potvrđuje navedeno je objavljena u broju časopisa Hypertension. U toj studiji su analizirane prehrambene navike skoro 2700 Amerikanaca i Britanaca od 40-59 godina starosti, a uključivale su i upitnike o životnom stilu, zdravstvene i socijalne faktore, te analize krvi, urina i tlaka.

Analiza je pokazala da oni ispitanici koji su pili više od jedne čaše zaslađenog gaziranog pića imali su veći unos glukoze ili fruktoze i oko 400 „praznih“ kalorija više od onih koji su unosili manje ili nimalo soka.

Također, njihov tlak je bio viši, kao i body-mass index (BMI), što znači da su bili gojazniji. Interesantan je i podatak da kako zaslađena pića povećavaju pritisak, tako dijetalna pića dovode do blagog pada tlaka, dok kofein nije pokazao nikakav utjecaj na tlak!