Slatko od dunja

Dunja je kraljica jeseni, koja je čak i u pjesmama opjevana. Žuta je i mirisna, a uz to pokreće pozitivne emocije. Plodovi dunje su suviše tvrdi i opori da bi se jeli svježi, te ih je najbolje spremiti u vidu kompota, slatka ili marmelade. Naš favorit je slatko od dunja, koje je savršena poslastica za hladne zimske dane.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg dunja
  • 1,2 kg šećera
  • 300 ml vode

Najprije treba ušpinovati 1,2 kg šećera sa 300 ml vode.  Šećer i voda kuhaju se sve dok se ne dobije gusta masa, koja se lijepi po rubovima šerpe. Ukoliko želite u šećer možete dodati sok od jednog limuna. Dunje sa ušpinovanim šećerom možete spojiti  na nekoliko načina.

Ogulite svježe dunje i isjecite na  kockice, te ih stavite u hladnu vodu kako bi zadržale svoju boju. U ušpinovan šećer  dodajte dunje i kuhajte ih zajedno sa šećerom nekoliko minuta, dok ne dobijete smjesu gustu kao med. Ako se dunje previše kuhaju postanu kašaste, zato valja paziti da se ne pretjeranja s kuhanjem.

Ako želite da se dunje lakše gule i sijeku, cijele ih potopite u hladnu vodu i kratko prokuhajte. Izvaditi dunje iz vode, oguliti ih i isjeći na kockice. Čim ih izrežete na kockice dunje stavljajte u ušpinovani šećer kako ne bi pocrnile. Kuhajte dunje i ušpinovani šećer nekoliko minuta. Ukoliko se tokom kuhanja pojavi pjena, obavezno je skinite sa kašikom. Dunje sa šećerom treba kuhati sve dotle dok ne dobijete masu koja podsjeća na med. Skinuti sa šporeta, ohladiti, te ohladjeno slatko od dunja spremiti u tegle.

Još jedan od načina pripreme slatka od dunja je da svježe dunje ogulite i isječete na kockice koje treba potopiti u posudu s vodom. Staviti dunje i vodu da kratko prokuhaju, a zatim ocijediti tečenost. U vodu u kojoj su se kuhale dunje dodati 1,2 kg šećera i ušpinovati ga. Pred kraj špinovanja ubaciti skuhane dunje i kuhati još par minuta, dok se ne dobije gustina meda. Kašikom skidati bijelu pjenu koja se stvara tokom kuhanja. Slatko od dunja skinuti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.

Posudu sa dunjama prekriti čistom krpom koju ste pokvasili vodom. Ostaviti da se ohladi. Slatko od dunja s kašikom treba smjestiti u sterilizirane tegle. Prilikom slaganja nekoliko puta pristnite kašikom, kako ne bi ostajale praznine. Čuvati na suhom i hladnom mjestu.