Smršajte zdravo, brzo i lako! Ovo su namirnice koje će ubrzati vaš metabolizam!

Kako bi „pogurali“ tijelo da troši što više energije potrebno je u organizam unositi namirnice koje će pospješiti proces. One će uticati na organizam da sagorijeva višak masti, a ne da štedi energiju. Na taj način ubrzaće metabolizam.

Upravo to je razlog neuspješnih dijeta. Ovo su namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv viška kilograma.

Voda

Prva i osnovna stvar koja se treba obezbjediti organizmu je dovoljan unos tečnosti. Voda će ubrzati vaš metabolizam, izbaciće štetne tvari iz njega, ubrzaće varenje i mršanje.

Otkrićemo vam jednu tajnu! Neka voda koju pijete bude hladna, tijelo će potrošiti dodatnu energiju kako bi zagrijalo vodu. Dok tijelo zagrijava vodu, vi se oslobađate masnih naslaga. Povremeno možete i zavarati glad čašom vode.

Kokosovo ulje

Nauka je dokazala da kokosovo ulje pored jačanja imuniteta tijela doprinosi topljenju masnih jastučića u prijedelu stomaka.

Jagode

Neka istraživanja su pokazala da jagode imaju nutritivne sastojke koji ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit te pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi. Bogate su vitaminom B i C6.

Tamna čokolada

Ako ne možete bez čokolade, ne morate! Potrebno je samo da izaberete tamnu čokoladu. Ona smanjuje nivo hormona kortizola koji izaziva stres, a stres usporava metabolizam.

Nekoliko kockica ćokolade, tamne, smanjiće apetiti prije obroka.

Birajte čokoladu sa što većim postotkom kakaa.

Žuta paprika

Paprika je inače bogata vitaminom C. Vitamin C pomaže tijelu u stvaranju karnitina, koji dalje pomaže mišićima da koriste masne naslage za energiju i na taj način ubrza metabolizam.

Jaja

Jaja su idealna za početak dana! Najbolji su izvor proteina, sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne tijelu kako bi izgradilo mišićno tkivo.

Veća mišićna masa, brži metabolizam! Kalorije ćete trošiti čak i u stanju mirovanja.

Mliječni proizvodi

Kao i jaja i mlečni proizvodi bogati su proteinima te lako ubrzavaju metabolizam. Sadrže kalcijum koji usporava enzime za proizvodnju masnoća i podstiču razaranje masnih ćelija. Još jedan razlog zbog kojeg ne bi trebali izbjegavati mlečne proizvode je njihova uloga prečistača crijeva!

Mahunarke

Nemojte bježati od njih, one sadrže „otporni“ skrob. On proizvodi masne kiseline koje podstiču proizvodnju enzima koji tope masne naslage. Grah, boranija i soja trebale bi se naći na vašim menijima.

Bademi

Alfa-linoleunska kiselina glavni je satojak orašastih plodova, a njena uloga je ubrzavanje metabolizma. Vlakna kojima su bogati ovi plodovi pomoćiće da smanjite ukupni unos kalorija i brže ih sagorite. Dobar su izvor proteina! Njihova uloga je i spriječavanje taloženja masnih naslaga.

Kikiriki

Kikiriki izaziva jaku termičku reakciju što znači da metabolizam tokom njegovog varenja sagorijeva i dodatne kalorije. Jedna kašika kikirikija dnevno pojačava nivo energije i pomaže da zadovoljite glad.

Začini

Biber, čili, kurkuma i đumbir svojom pikantnošću daju dobar šmek hrani, ali i ubrzavaju metabolizam. Znate onaj osjećaj kada se preznojite od pikantnog obroka, e baš u tom trenutku trošite kalorije.

Kim spriječava stvaranje holesterola u tijelu jer sadrži filosterole, hemijske tvari koja ne dozvoljava holesterolu da se zadržava u tijelu.

Cimet spriječava porast šećera u tijelu. Više šećera znak je da tijelo čuva zalihe, ne troši ih. Tada cimet stupa na scenu.

Surutka

Protein surutke podstiče hormone sitosti, kao i kolekcistokinin koji učestvuje u sagorjevanju masnoće, a mozgu šalju signale sitosti. Protein sirutke sadrži i aminokiselinu leucin koja gradi mišiće.

Zeleni čaj

Zleni čaj sadrži veliki postotak kofeina. Dnevnim unosom kofeina možete da ubrzate metabolizam od 5 do 8 %, odnosno od 98 do 174 kalorija na dan. Jedna japanska studija izračunala je da jedna šoljica zelenog čaja može da ubrza metabolizam i do 12 %.

Maslinovo ulje

Dobro smo upoznati sa prednostima maslinovog ulja. Ono sadrži nezasićene masnoće, poznate kao „dobre“ masnoće koje sprječavaju i usporavaju rani razvoj raznih bolesti, kao što su: dijabetes, osteoporoza, depresija…