Sok od jabuke i banana mogu smanjiti pojavu astme u djetinjstvu

Jabuke i riba tokom trudnoće mogu smanjiti pojavu astme kod djece. Vitamin E tokom trudnoće može spriječiti pojavu astme kod djece i biljni flavonoid također štiti od astme. Više voća znači manje astme kod odraslih, voće i povrće smanjuju rizik od pojave astme kod odraslih.

Povećana konzumacija soka od jabuke ili banana može smanjiti rizik od astme. O tome govori nova studija iz Engleske koja pridonosi sve većem značaju nauke o tijelu.

Istraživanje je vodio Peter Burnley iz Nacionalne grupe za srce & Instituta za pluća (National Heart Group & Lung Institute) na “Imperial College”-u i provedeno je na dječijoj populaciji. U studiji je učestvovalo 2640 djece u dobi između 5 i 10 godina i otkriveno je da je redovna konzumacija soka od jabuke bila povezana sa 47% smanjenja poteškoća u disanju.

“Mi nismo pronašli povezanost između konzumacije svježih jabuka i simptoma astme u ovoj populaciji, ali smo pronašli neke dokaze koji sugeriraju na to da viša konzumacija soka od jabuke i banana može spriječiti poteškoće u disanju kod djece,” napisali su autori u magazinu “European Respiratory”.

Prema Evropskom udruženju za alergije (European Federation of Allergy) i Asocijaciji bolesnika koji boluju od bolesti dišnih puteva-EFA, (Airway Diseases Patients Association), preko 30 miliona Europljana pati od astme, što Europu košta 17.7 milijardi € svake godine. Zbog smanjenja produktivnosti, trošak je procijenjen na oko 9.8 milijardi €.

Ovo stanje je u porastu u zapadnom svijetu i najčešće je dugoročno stanje u Engleskoj danas.

Prema Američkoj asocijaciji za plućne bolesti (American Lung Association), skoro 20 miliona Amerikanaca pati od astme. Ovakvo stanje je odgovorno i za preko 14 miliona propuštenih dana u školi, dok su godišnji troškovi bili oko 16.1 milijardi $.

Burney i njegovi saradnici koristili su anketu da bi izračunali potencijalne koristi od konzumacije voća u svrhu smanjenja dišnih poteškoća kod djece. Samo jedna banana na dan povezana je sa 34% smanjenja poteškoća u disanju u poređenju sa jedenjem banana manje od jednom mjesečno.

Jedna čaša soka od jabuke na dan ili više povezana je sa 47% smanjenjenja trenutnih poteškoća u disanju, kažu autori.

Konzumacija soka od jabuke, drugog voća i soka od naranče, međutim, nije bila povezana sa siptomima astme, dodali su autori.

Komentirajući neovisno o istraživanju, Dr Mike Thomas, istraživač sa Britanske dobrotvorne ustanove za astmu u Engleskoj (British charity Asthma UK) koja je smještena na Univerzitetu Aberdeena, citiran je od strane BBC-a kako je rekao da je studija dodatan dokaz o zaštitnom efektu jabuka.

“Postoje neki dokazi da je zdrava dijeta bogata antioxidantima i vitaminima dobra za astmu,” kaže on.

“To je još jedan razlog zašto bismo trebali poticati zdrave dijete.”

Ova studija se pojavila kao podrška rastućem dijelu nauke koja je povezana sa uzimanjem antioksidanata, naročito vitamima C i E u slučaju astme, čija pojava je u porastu u zapadnom svijetu i najčešće dugoročno stanje u Engleskoj danas.