Spriječite prehladu i gripu na vrijeme

Čak 80 posto populacije barem jednom godišnje oboli od prehlade.

Dobar izbor prilikom prehlade mogu biti različiti čajevi, najbolje domaći, npr. od kamilice, žalfije, mente, lipe, itd., zaslađeni medom.

Tijekom jeseni i zime čovjekov organizam je podložniji napadima virusa i bakterija štetnih za grlo, bronhije i pluća, a zaraza se brzo širi zato što mnogo vremena provodimo u zatvorenim i neprovjetrenim prostorijama, u bliskom kontaktu s ljudima. Čak 80% populacije barem jednom na godinu oboli od prehlade koja se uglavnom prenosi “iz ruke u ruku”. Naravno, virusi se brže šire ako postoji trajni ili trenutni pad imuniteta. Za razdoblje jeseni najkarakteristična je prehlada i gripa. Većina ljudi se od prehlade oporavi za nekoliko dana, a od gripe za dva do tri tjedna. Prehlada počinje blagim simptomima: kihanjem, šmrcanjem, grloboljom i suhim kašljem uz blago povišenu temperaturu. Međutim, ako osim toga imate i groznicu, jaku glavobolju, bolove u mišićima i leđima te imate temperaturu višu od 40 Celzijevih stupnjeva, sigurno ste dobili gripu. Riječ je o bolesti koja je mnogo ozbiljnija od prehlade i, ako se ne liječi, može izazvati upalu pluća ili srčane tegobe.

Jačanje imunološkog sustava

I gripa i prehlada su virusne infekcije koje se šire kapljičnim putem, i to ako udahnete sitne kapljice virusa oslobođenih kašljanjem i šmrcanjem inficiranih osoba ili prijenosom virusa trljanjem očiju, nosa ili usta. U borbi protiv simptoma prehlade i gripe u skladu s preporukama liječnika potrebno je uzimati sredstva za sniženje temperature koja djeluju i protiv glavobolje, te unositi mnogo tekućine i vitamina. Ishrana tijekom bolesti treba biti lagana, a prostoriju u kojoj se nalazi bolesnik treba redovito provjetravati. Antibiotici se ne trebaju uzimati bez konzultacije s liječnikom te bolesnik u što većoj količini treba unositi vitamina C. On jača imunitet i, ukoliko se uzima u većim dozama, može ojačati imunološki sustav i skratiti trajanje prehlade i gripe.

Prirodni lijekovi

Neophodno je također što više unositi vitamina A u organizam jer daje snagu staničnim membranama, pomaže u zaštiti sluznice usta, nosa, grla i pluća, pa stoga smanjuje podložnost, ali i učinak infekcija. Ako je prisutna povišena temperatura, unos tekućine treba biti veći nego inače, kako bi se izbacili otrovi iz organizma. Dobar izbor prilikom prehlade mogu biti različiti čajevi, najbolje domaći, npr. od kamilice, žalfije, mente, lipe, itd. zaslađeni medom. Voćni sokovi su također poželjni, a ujedno će razbiti monotoniju svakodnevnog pijenja čaja. Pri tom je bolji izbor voćni sok nego sirup, pogotovo svježe iscijeđeni. Ne treba zaboraviti ni pileću juhu, jer piletina sadrži cink. Češnjak i crveni luk također se preporučuju jer sadrže prirodne tvari koje pozitivno djeluju na imunološki sustav.

DOMAĆI LIJEK: Pileća juha

Pileća juha oduvijek se smatrala “lijekom”, koji pomaže i olakšava tegobe milijunima prehlađenih i oboljelih od gripe diljem svijeta. U čemu god bila njezina tajna, pacijenti su se poslije nje osjećali bolje. Još je slavni Majmonid, rabin i liječnik iz 12. stoljeća, napisao je kako “juha od kokoši koristi protiv kronične groznice” i “olakšava iskašljavanje”. Godine 1978. znanstvenici iz Mount Sinai Medical Centera na Foridi (SAD) napravili su pokus koristeći vruću vodu, hladnu vodu i kokošju juhu kako bi provjerili djelovanje na pacijente s gripom i prehladom. Juha je bila najdjelotvornija. Vruća voda također je olakšavala tegobe onima koji su je pili, ali ne kao onima koji su uživali u juhi.