Srce i anemija

Anemija je poremećaj koji nastaje kao rezultat pomanjkanja crvenih krvnih zrnaca ili crvenog krvnog pigmenta koji veže kisik. Često nastaje zbog pomanjkanja željeza u prehrani. Češća je kod mladih žena nego kod muškaraca i može predstavljati naročiti problem kod žena s obilnim menstruacijama. Anemiju može uzrokovati pomanjkanje nekih supstanci iz skupine B vitamina, osobito folne kiseline i vitamina B12 koji su neophodni u proizvodnji eritrocita. Prehrana u kojoj nema dovoljno tih vitamina može izazvati pad eritrocita. Anemija koja je rezultat nedostatka željeza može biti uzrokovana i gubitkom krvi kroz probavni sistem kod bolesti kao što su želučani ulkus i rak želuca.

Anemija postavlja povećane zahtjeve srcu i slabi njegovu funkciju

Simptomi

Simptomi anemije su osjećaj stalnog umora, bljedilo kože i sluznica, kratkoća daha, vrtoglavica, gubitak koncentracije, česte prehlade i infekcije, osjećaj hladnoće u rukama i nogama. Anemija postavlja povećane zahtjeve srcu i slabi njegovu funkciju. To pogoršava stanje srca i simptomi anemije se pojačavaju. U srčanih bolesnika s anginom pectoris pojava anemije može pojačati anginozne bolove, a u bolesnika sa slabom srčanom komorom može još više pogoršati srčanu slabost. Zbog smanjene viskoznosti krvi smanjuje se periferna rezistencija, što povećava tkivnu hipoksiju.

Liječenje

Srčane bolesti se liječe uz zavisnosti od vrste oboljenja, dok se anemija liječi zavisno od njenih uzroka. Najčešći uzrok anemije je nedostatak željeza, vitamina B12 i folne kiseline. Treba znati da neke anemije nisu uzrokovane nedostatkom željeza i u takvim slučajevima dodavanje željeznih preparata može biti opasno.

Vitaminsko-mineralni dodaci

  • Željezo

Ako odojčetu nedostaje željezo, majka ga treba uzimati redovno da bi joj se mlijeko obogatilo ovim mineralom. Danas, kad mnogi konzumiraju manje crvenog mesa i jetre da bi smanjili unos masnoća, nehotice smanjuju i unos željeza. Posebno ženama koje imaju obilne menstruacije prijeko su potrebne nadopune željeza kako bi spriječili anemiju.

  • Vitamin B12

Ljudi iznad pedesete godine starosti i vegetarijanci treba svakodnevno da uzimaju vitamin B12.  Uslijed nedostatka vitamina B12 nastupa poseban oblik anemije nazvan perniciozna anemija. Do nedostatka ovog vitamina dolazi zato što želudac ne proizvodi enzim potreban za apsorpciju vitamina B12, prijeko potrebnog za proizvodnju eritrocita. Ovaj vitamin se nalazi u namjernicama životinjskog porijekla, uključujući meso i mliječne proizvode. Vegetarijanci koji ne jedu proizvode životinjskog porijekla obavezno trebaju uzimati nadopune vitamina B12.

  • Folna kiselina

Taj vitamin iz skupine B12 je prijeko potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
Nalazi se u lisnatom zelenom povrću i žitaricama, a može se dobiti u tabletama ili kapsulama. Trudnice treba da uzimaju svaki dan 800 mcg folne kiseline. Roditelji koji hrane djecu kozjim mlijekom treba tom mlijeku da dodaju oko 800 mcg tečne folne kiseline dnevno.

  • Vitamin C

On je veoma važan jer poboljšava apsorpciju željeza za 85%. Uzimanje vitamina C može pospješiti djelovanje željeza koje dobivate prehranom.

  • Bakar

Novija ispitivanja su pokazala da jedna tableta od 2 mg na dan treba anemičnim bolesnicama.