Super hrana za mršavljenje

Svježe namirnice ne samo da su zdravije i bogatije hranjivim tvarima nego prerađene već i imaju bolji okus. Osim toga, manje je vjerovatno da ćete se prejesti svježih namirnica obzirom na to da zahvaljujući visokom udjelu vlakana i vode brže daju osjećaj sitosti.

Ljute papričice – vrućina iz ljutih papričica “zapalit” će vam ne samo jezik nego i metabolizam. Tvar koju sadrže – kapsaicin – ima termogenetsko djelovanje. To znači da tijelo potiče da sagorijeva dodatne kalorije 20 minuta nakon konzumacije.

Zobene pahuljice – s golemih 5 g vlakana u porciji, zobene vam pahuljice garantuju dugotrajan osjećaj sitosti i odlično funkcioniranje probavnog sistema. Osim za doručak, možete ih jesti i ostatak dana – umiješajte ih u supu ili kuhanu hranu.

Maslinovo ulje – zdrave masnoćeprodužuju osjećaj sitosti te sprječavaju napade gladi. Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje ima protuupalno djelovanje, čime uklanja opasnost od hronične upale koja je uzrok metaboličkog sindroma.

Leća – je bogta bjelančevinama i prava je hrana za ravan stomak. Uz to sprječava skokove u nivou inzulina koji uzrokuju gomilanje sala u organizmu. Obzirom na bogatstvo različitih vrsta leća, nije ih nikakav problem često uključiti u prehranu bez straha da će vam dosaditi. Ako ste u žurbi, uzmite crvenu – kuha se najkraće, 10-ak minuta, i nije je potrebno namakati.

Tjestnina od heljde – zamijenite li običnu tjesteninu ovom, bez straha od debljanja moći ćete uživati u omiljenoj pasti. Heljda je, bogata vlaknima, i za razliku od drugih žitarica, bjelančevinama. Zahvaljujući tome vrlo je zasitna pa se nje teško prejesti i natovariti suvišnim kalorijama.