Sve što svi moraju znati o sunčanju

Volite preplanuli ten? Uživate u sunčanju? Ne trebate si uskratiti radosti ljeta, ali sa suncem treba postupati pametno.

O suncu, njegovoj energiji, svjetlosti i toplini ovisi život na Zemlji. Sunce utječe na naše tijelo i psihu. U našemu mozgu potiče izlučivanje hormona sreće – serotonina, koji smanjuje stres i umor, te potiče dobro raspoloženje. Sunce na indirektan način djeluje i na naše spavanje, potičući stvaranje hormona spavanja – melatonina, a omogućuje i stvaranje D vitamina u našem organizmu, nužnog za zdrav razvoj i rast koštanog tkiva. Omogućuje da dobijemo preplanulu put, no sunce je odgovorno i za starenje kože, njeno isušivanje, bore, opuštenost kože te oštećenje vida, slabljenje imunološkog sustava i crvenilo.
Želite li zdravu preplanulu boju, uz nekoliko zaštitnih mjera imat ćete lijep tamni ten, ali bez loših zdravstvenih posljedica.

Priprema kože

Da biste zaštitili svoju kožu i zdravlje, a ipak potamnjeli, obvezno kožu pripremite za sunčanje. Vitamini E i C, beta karoten, selen i kalcij podižu otpornost stanica kože na djelovanje UV-zraka pa dermatolozi predlažu da već nekoliko tjedana prije odlaska na more prehranu baziramo na namirnicama koje obiluju tim sastojcima, tj. antioksidansima. Na jelovniku stoga treba biti što više crvenog, žutog i zelenog povrća i voća – salate, špinata, brokule, paprike, rajčice, mrkve, jabuka, naranča, marelica i manga.
Također se preporučuje dobar piling i čišćenje. Priprema je važna jer uklanja mrtve epitelne stanice, pojačava cirkulaciju i potiče regeneraciju kože. Nakon pilinga, kožu valja namazati kremama koje sadrže vitamin C, A i E, kao i konezim Q10. Takve kreme kožu će dobro hidratizirati i povećati njezinu elastičnost.

Solarij

U veoma „malim količinama“ solarij je koristan jer koža dobije određenu količinu UV zraka koji potiču proizvodnju melanina. Treba izabrati solarij poznatih proizvođača i salon koji redovno održava lampe i filtere uređaja. U solariju s pravilnom razmjerom UVA i UVB zraka , s mogućnošću prilagođavanja zračenja i ne previše toplim lampama, postiže se preplanulost koja traje duže i izbjegava oštećenje kože. Takva priprema kože korisna je za osobe koje pate od eritema – koža se postepeno izlaže zracima i ima vremena da se navikne na sunce. Treba istaći i to da boja koja se dobije u solariju ne pruža koži zaštitu kao prava preplanulost. Zato se prilikom sunčanja svakako moraju koristiti zaštitne kreme.

Pravilo br. 1

Prvo i osnovno pravilo (naravno, uz bezuvjetnu i stalnu upotrebu sredstava za zaštitu od sunca) kojega se treba pridržavati želimo li izbjeći manje ili više štetne posljedice, jest da broj izlaganja tijela UV zrakama (bilo prirodnim, sunčevim, ili umjetnim, u solariju) u jednoj kalendarskoj godini nikako ne prijeđe granicu od 50 sunčanja.

Visoki zaštitni faktori

Ne treba posebno napominjati da su kreme za sunčanje nužnost. Kod odabira proizvoda za sunčanje vrlo je bitna oznaka SPF, koja znači zaštitu od UVB zračenja, a još važnije je da proizvod sadrži i UVA filtere. Kvalitetan i siguran proizvod za zaštitu od sunca mora imati ujednačenu UVA i UVB zaštitu od sunca. Takvi proizvodi štite nas ne samo od nastanka opeklina, nego posljedično i od razvoja raka kože i melanoma. Osim toga, pružaju nam sigurnost i od mogućih alergijskih reakcija, iritacije i dehidracije kože. Najbolje je koristiti one s visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ni one nisu svemoćne, pa ih valja nanositi svaki puta kada izađete iz vode i u pravilu svaka dva sata, neovisno jeste li se kupali ili niste. Naime, s vremenom se aktivni sastojci kreme počinju raspadati, pa je zato važno da se što češće mažete.

Koja zaštita vam je potrebna?

I naravno dnevna krema za lice pored toga što je sa velikim postotkom vlage mora sadržati UV filtere!

Zaštitite i oči

Mnogi za vrijeme sunčanja ne razmišljaju o vlastitim očima, ali i njih je važno zaštititi. Kvalitetne sunčane naočale koje štite od UV-zračenja su imperativ. Bilo bi dobro i da na glavi imate šešir sa širim obodom. Nekvalitetne naočale bez UV zaštite mogle bi vas skupo koštati, a zdravlje ipak treba biti na prvom mjestu. Osim toga, koža oko očiju je nježna, a kad nemate naočale, neprestano se mrštite, pa bore oko očiju postaju izraženije.

Na sunce uvijek bez parfema

Dezodoransi, neki kozmetički preparati i parfemi u kombinaciji sa suncem mogu dovesti do vrlo neprijatnih reakcija kože ili stalne pigmentacije. Zato treba izbjegavati nanošenje ovih produkata na kožu neposredno prije sunčanja.

Izbjegavajte sunce od 11:00 do 16:00 sati

Najintenzivnije štetno zračenje je u vremenu od 11 do 16 sati. Stoga u to vrijeme valja izbjegavati izlaganje suncu. Koliko god bile jake zaštitne kreme, od nekih štetnih utjecaja u ovih pet sati tijekom dana neće vas zaštititi. Jedina je zaštita da u tom vremenu u potpunosti izbjegavate sunčanje.

Puno tekućine i lagane hrane

Kako ne bi došlo do dehidracije, važno je da pijete puno tekućine. Stručnjaci kažu nikako ne manje od dvije litre dnevno. Najbolji su voda i prirodni sokovi. Treba pripaziti i na prehranu. Neka bude lagana, s puno voća i povrća. Organizam će tako biti spremniji za izazove vrućina i sunca.

I još par savjeta koji bi mogli biti korisni:

  • Nosite laganu i prozračnu odjeću od prirodnih materijala i ne zaboravite pokrivalo za glavu.
  • Osobama s proširenim venama i kapilarama sunčanje se ne preporučuje.
  • Ne koristite sredstva za izbjeljivanje postojećih pigmentacija (kreme sa voćnim kiselinama), nego ona koja sprječavaju njihovu pojavu.
  • Posebno pripazite ako imate više od 50 madeža na tijelu.