Sve što trebate znati o mrkvi

Što je mrkva? Mrkva je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Divlji oblik mrkve (Daucus carota L.ssp. carota) ima vretenast, bijel i žilav korijen iz kojeg izbija do metar visoka i razgranjena stabljika.

Najpoznatija je povrtna narančasta ili žuta mrkva, rasprostranjena po livadama i poljima, uz putove, obale rijeka te na svjetlijim mjestima u šumama.

Podrijetlo mrkve

Zanimljiva je činjenica da se mrkva po prvi put spominje u pisanim dokumentima u staroj Grčkoj, prije 2500 godina. Stari Grci i Rimljani su je koristili u medicinske svrhe, dok ju je Hipokrat koristio u svojim receptima još 4300. godine prije Krista. Uzgojem je razvijeno preko 100 vrsta mrkve – povrća koje je prije više od 1000 godina na području centralne Azije i Bliskog Istoka bila ne toliko omiljena hrana jer joj je tada korijen bio ljubičaste boje te tvrde i vlaknaste strukture.

Energetska vrijednost mrkve

Glavni nositelji energetske vrijednosti mrkve su ugljikohidrati koji čine čak 89% hranjivih tvari. Također sadrži 6% bjelančevina i 5% masti te vrlo male količine zasićenih masnoća i kolesterola. Odličan je izvor vitamina C, kalija i dijetalnih vlakana (vlakna sprječavaju da šećer uđe prebrzo u krvotok i time uzrokuje povećano lučenje inzulina). Najvažniji sastojak mrkve je karoten koji joj daje narančastu boju i odličan je izvor je vitamina A. Jedenjem mrkve zadovoljavate čak 308% dnevnih potreba za tim vitaminom, a u grupu odličnih izvora spada i vitamin K s 21%.

Ljekovita svojstva mrkve

Karoten blagotvorno djeluju na suhu kožu, lomljive nokte, kosu te poboljšava vid. Mrkva daje čvrstoću zubima, kostima, štiti živčani sustav, daje vitalnost i jača otpornost tijela prema infekcijama. Odlično je sredstvo protiv zatvora i blagotvorno djeluje na rad jetre. Sok od mrkve također otklanja višak kiseline u želudcu.

Samo neke od prednosti redovitog konzumiranja mrkve:

  • Smanjuje rizik od moždanog udara za 40%
  • Čuva zdravlje srca i krvnih žila
  • Jača imunitet
  • Čisti organizam
  • Štiti od nekoliko vrsta raka
  • Dobra je za vid
  • Pomaže kod slabokrvnosti i bolesti uzrokovanih pomanjkanjem vitamin

Stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom kupovine

Ako je mrkva mekana, savitljiva, napuknuta ili je na dnu korijena promijenila boju (poprimila tamne mrlje), to je znak dugog stajanja i trebate izbjegavati kupnju takve. Ako je mrkva mekana, savitljiva, napuknuta ili je na dnu korijena promijenila boju (poprimila tamne mrlje), to je znak dugog stajanja i trebate izbjegavati kupnju takve.

Sirova ili kuhana mrkva?

Ako ste u nedoumici što se tiče konzumiranja mrkve, dobro ju je jesti kuhanu u istoj mjeri koliko i sirovu. „Grickajući“ mrkvu će te apsorbirati manje od 5% karotena, dok unosite i do pet puta veću količinu istog sastojka iz kuhane mrkve. S druge strane, kuhanjem mrkve dolazi do potpunog gubitka drugih važnih antioksidansa (polifenola), što nam govori da će termička obrada pozitivno djelovati na jedne, a negativno na druge sastojke. Dakle, nije toliko važno je li kuhana ili sirova, puno je važnije da je redovito konzumirate.

Priprema jela s mrkvom

Mladu mrkvu je dovoljno samo nježno oprati, dok je kod starije potrebno oguliti korijen. Kraj korijena uklonite ukoliko je zelen jer će te tako izbjeći gorkastu aromu. Možete je koristiti kao dodatak zelenoj salati ili je kombinirati u raznim drugim salatama po želji. Ako preferirate pripremu mrkve kao samostalne salate, posolite je, prelijte s malo limunovog i narančina soka uz dodatak meda te pospite nasjeckanim lješnjacima. Također je možete iskoristiti za zdravi shake u kombinaciji s bananama i sojinim mlijekom. Mrkva je jednako ukusna bez obzira na način pripreme: može se pripremati na pari, kuhati, pirjati ili pak peći.

Možete je kombinirati s korjenastim povrćem ili krumpirom uz dodatak začina i začinskog bilja za ukusan pire. Kao dio korjenastog povrća za juhu savršeno se uklapa i u bistre mesne juhe, temeljce, umake, variva i složence.

Mrkva u ulozi slastice

Zbog svoje slatkaste arome, mrkva je odličan izbor u pripremi slastica. Na internetu možete pronaći pregršt recepta za pripremu torti, kolača i drugih ukusnih slastica od mrkve. Isto tako je korisno znati da su manje mrkve slađe, što može pomoći u odabiru.

Dakle, zaključili smo da je mrkva zdrava namirnica koju trebate redovito konzumirati. Ali vjerujem da znate da ništa nije dobro u prevelikim količinama. Stoga, neka Vaša prehrana bude šarena, raznolika i uravnotežena.