Tuširanje liječi stres

Ogroman broj svjetske populacije pati od stresa, koji se na svakog od nas manifestuje na različit način. Glavobolja, nesanica, razdražljivost, dezorjentiranost… samo su neki od simptoma stresa, čije posljedice mogu biti veoma opasne po zdravlje.

Lošeg raspoloženja i stresa možete se osloboditi na vrlo jednostavan način – tuširanjem. Naučnici sa Univerziteta u Mičigenu, SAD zaključili su da topla voda ima nevjerovatan utjecaj na ljudsko tijelo, te da ga oslobadja od negativnih emocija i stresa. Čovjek se osjeća ljepše od same pomisli na toplu vodu i mirisan sapun, što potiče  stvaranje hormona sreće. Čak i sama voda bez ikakvih dodataka blagotvorno djeluje na živčani sistem, opušta mišiće, zglobove i kičmu. Da bi tuširanje bilo zdravo, važno je da kratko traje i da ne bude previše vruće.

Kako oprati stres pod tušem?

Desetljećima je kupatilo pravo mjesto na koje možete pobjeći od stresa i svakodnevnih životnih problema, kojih se najlakše osloboditi uz pomoć vode. Namjestite tuš iznad glave i pustite  toplu  vodu da vas masira po ledjima i vratu. U potpunosti se predajte čarima vode i vaše će tijelo početi da otvara pore i da se čisti. Temperatura vode mora biti optimalna, ni previše vruća, ni previše hladna. Idealna voda za tuširanje je ona koja je za dva stepena viša od temperature vašeg tijela. 10 minuta tuširanja toplom vodom opustit će vaše mišiće, smiriti um, tijelo i živce. Ugodjaj će biti potpun ako prilikom tuširanja upotrijebite lavandu, kamilicu ili neko drugo aromatično bilje. Zatvorite oči u uživajte u tuširanju kao prirodnom sedativu.