Uživanje u slatkom bez opterećenja

Iako to svojim skromnim izgledom ne odaje, biljka Stevia rebaudiana jedna je od najbogatijih biljaka i sadrži niz korisnih tvari, među kojima je najpoznatiji prirodni zaslađivač. Stevia je posebna i zbog činjenice da spada u samo dva posto biljaka u svijetu čija su svojstva ispitana.

Podrijetlom je iz Paragvaja i zapravo je bliska rodica kamilici. Lokalno stanovništvo je već oko 1500 godina koristi kao zaslađivač i lijek, a zbog svog iznimnog ukusa prozvali su je ‘listom slatkoga meda’. Prirodni sastojci stevie – glikozidi čine je 200 do 300 puta slađom od šećera. Ali, daleko je važnija činjenica da, bez obzira na visoku razinu zaslađenosti, stevia nema energetske vrijednosti te ne izaziva inzulinski odgovor.

Zbog svojih svojstava i niskog glikemijskog indeksa, stevia zaslađuje hranu i piće, ali je organizam ne iskorištava kao ostale šećere, čime se osigurava stalna razina glukoze u krvi što dovodi organizam u stanje energetske ravnoteže. Iznimno je važno što ne može biti podloga za rast bakterija i prema tome ne izaziva karijes.

Nutricionisti, posebice, ukazuju na njezin značaj u vrijeme kada je u svijetu aktualna epidemija gojaznosti. Naime, ovo prirodno nekalorijsko sladilo idealna je zamjena za rafinirane šećere, naročito tijekom dijeta ili posebnog režima prehrane. Studije su pokazale da stevia jača regeneracijske procese u organizmu, neutralizirajući toksine i pospješujući njihovo izlučivanje iz organizma, a njenim učestalim korištenjem smanjuje se krvni tlak, a posjeduje antiseptičko, antialergijsko i antimikrobno djelovanje. Stoga, stevia ima neizostavnu ulogu u svim procesima postizanja i održavanja zdravog stila života.

Američka agencija za hranu i lijekove je ekstraktu stevie dala GRAS status (Generally Recognized as Safe), a Europska komisija je odobrila uporabu steviol glikozida u hrani i pićima. Prvi gazirani napitak s ovim vrsnim sladilom na tržištu Bosne i Hercegovine je Sky Cola Green, bez konzervansa i umjetnih aroma.