Važnost biljnih preparata za kožu

Koža je jedini organ našeg tijela koji možemo direktno da njegujemo i čuvamo. Tokom života ona prolazi kroz nekoliko bitnih perioda i ukoliko joj u svakom starosnom dobu poklonimo dovoljno pažnje, omogućiti ćemo joj dugo lijep i zdrav, a time i njegovan izgled.

S obzirom na to da se ljudski vijek produžio zbog boljih uslova života i napretka medicine, osim njege, koži treba pružiti i dobru zaštitu od štetnih dejstava iz spoljašnje sredine (smog, sunce, vetar, isparenja grejnih tela, elektronski smog…). U vezi s tim, etape pravilnog njegovanja počinju u najranijem periodu života jednostavnom zaštitom kože. U pubertetu, kada se tijelo polno budi i koža dobija svoje karakteristike, treba djelovati na uravnoteženje njenih fizioloških procesa, da se tekstura kože ne bi mnogo izmjenila i da bi što duže zadržala glatkoću i homogenost. Kasnije joj treba čuvati kvalitet od preranog narušavanja, a još kasnije – od preranog starenja. Za ovakav, medicinski potkrepljen tok njege najbolji preparati su oni u čiji sastav ulaze potpuno prirodni sastojci. Za te sastojke, bogat izvor predstavlja svijet biljaka.

Prirodne biljne materije su mnogostruko korisne za njegu kože. Njihovo povoljno dejstvo se ostvaruje upravo zbog toga što je taj sadržaj, u hemijskom pogledu, sličan sastavu same kože. Biljke, s jedne strane, predstavljaju bogat izvor vitamina, oligoelemenata, ugljenih hidrata, lipida, proteina, enzima, hormona, antioksidanasa, biostimulanasa, dok su, s druge strane, prava riznica minerala, među kojima su najvažniji: natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, jod, brom, hlor, sumpor, bakar, gvožđe, mangan…

Koža dobro upija preparate bogate biljnim materijama, bez neželjenih posljedica (izuzev u slučaju ako postoji alergijska reakcija na neku biljku). Prema dejstvu koje ispoljavaju, biljne sirovine su podijeljene u više grupa: antiseptične, antiflogistične, tonirajuće i adstrigentne, a po hemijskom sadržaju one pripadaju taninskim, vitaminskim, azulenskim, aromatičnim i sluznim drogama.

Savremena saznanja o biljkama, koja su ozvaničena kroz medicinsku disciplinu farmakognoziju i višedecenijsko iskustvo naših ženskih predaka, udruženo sa moćnom nanotehnologijom obrade sirovina, uspješno je sjedinjeno u jedinstvenim biljnim proizvodima potpuno prirodne kozmetike.