Vodič za kupovinu parfema

Da li vam se ikad desilo da stojite usred parfumerije i gledate u zid prepun šarenih bočica, a niste znali odakle početi kako biste odabrali parfem idealan za vas?

Ukoliko vam se ovo dogodilo, pročitajte u nastavku kratki vodič za kupovinu parfama.

Kako testirati miris u parfumeriji?

S obzirom na do da na konačan miris uveliko utiče jedinstvena hemija vaše kože, najbolje je miris nanijeti direktno na kožu. Idealno mjesto je unutrašnja strana zapešća ili unutarnji pregib lakta, jer je na tim mjestima, kao i na vratu ili iza ušiju, koža topla i miris se može u potpunosti aktivirati. Najčešća greška prilikom nanošenja mirisa je trljanje zapešća prilikom čega se struktura mirisa poremeti. Našpricajte miris i pričekajte dvadesetak minuta. Prilikom jedne posjete parfumeriji, isprobajte najviše pet različitih mirisa – osim što imate samo dva zapešća, previše mirisa nanesenih odjednom zbunit će vaše mirisne receptore i dati pogrešan utisak samom mirisu.

Zašto se miris parfema mijenja?

Da bi spoznali kako neki miris zaista miriše, potrebno je pričekati otprilike pola sata od nanošenja, kako bi se razvila parfemska kompozicija i miris ‘zasjao u punom sjaju’. Naime, struktura parfema ili parfemska kompozicija se sastoji od tzv. nota. Mirisi koje osjetite prilikom nanošenja parfema su visoke ili gornje note, najčešće citrusne, voćne ili lagano cvjetne. Nakon što alkoholna osnova izlapi, pozornicu preuzimaju dominantne srednje note, koje se razvijaju kada nastane hemijska reakcija kože i samog parfema. Srednje note se osjećaju do sat vremena, a zatim izviru bazne note, koje se najduže zadrže na koži. Kao baza najčešće se koriste mošus, tamjan, sandalovina, vanilija ili smole poput pačulija, a njihov miris možete osjetiti i do 24 sata od nanošenja.

Koja je razlika između parfema, parfemske vode i toaletne vode?

Sve tri varijante različita su koncentracija istog mirisa, tj. parfemskog ekstrakta. U pravilu, njegova koncentracija u parfemu je 25 – 30%, u parfemskoj vodi (eau de parfum) 10 – 20, dok kod toaletne vode ona iznosi od 5-10%. Što je koncentracija ekstrakta viša, manji je udio alkohola, time je miris intenzivniji, a cijena viša. Iako najčešće mirišu identično, kod nekih mirisa možete prepoznati značajnu razliku u kvaliteti između parfema i toaletne vode. Isprobajte sve tri varijante, a svoj izbor prilagodite svom novčaniku.

Kolika militraža mi je potrebna?

Pri odabiru pakovanja imajte na umu da i mirisi imaju svoj rok trajanja, najčešće od dvije do tri godine, a najviše četiri. Ukoliko je izložen svjetlu ili toplini, taj rok će biti i kraći, tako da vam zaista ne treba miris od 100 ml ako ga nanosite samo u posebnim prilikama. Radije odaberite manja pakovanja od 15 ili 30 ml iz dva razloga – potrošit ćete ih na vrijeme i izbjeći vrlo čestu stituaciju, a to je zasićenost jednim te istim mirisom.

Zašto su parfemi tako skupi?

Dva su razloga – pri kreiranju parfemske kompozicije korišteni su rijetki i skupi ekstrakti cvijeća, korijena i smola ili jednostavno – plaćate višemilionsku reklamnu kampanju sa popularnom svjetskom zvijezdom u glavnoj ulozi.

Trebam li parfem mijenjati svake sezone?

Stroga podjela laganih ljetnih i teških zimskih parfema postoji, ali uglavnom je riječ o marketinškoj taktici kozmetičkih kuća. Doduše, postoje mirisi tako intenzivno ‘teški’ da se, nošeni u ljeto, mogu usporediti s nošenjem krzna na plažu.

Pri snalaženju u moru raznih parfema najsigurniji put je držati se mirisne grupe kojoj vaš potrošeni parfem pripada. Shvatite li da vam, primjera radi, orijentalni mirisi odgovaraju puno više od drvenih, cvjetnih, citrusnih ili aromatičnih, izbor u parfumeriji ste automatski umanjili na četvrtinu. Prije konačne odluke pričekajte par dana, te ponovno testirajte miris. Ako vam se i nakon ponovljenog testiranja čini da je savršen, onda je zaista tako.