Zdrava i odmorna leđa!

Leđa su veoma bitna za naše tijelo, a izložena su mnogim lošim utjecajima i mnogo zla im činimo lošim držanjem tijela. Sve to veoma često prouzrokuje smetnje koje u početku i ne primjećujemo, ali vremenom nam počinju zadavati mnogo muke. U nastavku Vam dajemo nekoliko savjeta koji će pomoći da se oslobodite napora u zonama koje su najčešće izložene lošim utjecajima, i naporu, kao što su vrat, ramena i leđa.

Neophodan noćni odmor

Neophodno je da udobno spavate i da pronađete položaj i ležaj koji najbolje odgovara vašim leđima (ne previše tvrd niti previše mekan), ne tjerajući vas da se iskrivite tijekom spavanja. Znači, ležaj ne treba biti previše tvrd, nego je potrebno omogućiti tijelu da se odmara na čvrstoj, ali u i sto vrijeme fleksibilnoj podlozi. Pokrivač je poželjno da bude lagan, čvrst i ne prevelik.

Jutarnja aktivnost

Veoma je bitno jutarnja aktivnost koja budi i giba muskulaturu, nakon sna. Vježbe koje je potrebno raditi za jutarnje razgibavanje, možete raditi i u bilo koje doba dana na bilo kojem mjestu, kada osjetite potrebu. Podignite ruke u visini ramena i sa raširenim dlanovima pravite krugove prema naprijed i prema nazad. Ovu laganu vježbu poželjno je raditi najmanje minutu. Veoma je jednostavna, ali i dosta učinkovita u razgibavanju mišića.

Hodajte

Ako hodate praveći male korake i držite svoje tijelo ispravljenim (uvježbavajte ispravno držanje tijela starim trikom s knjigom na glavi), osigurano vam je da vaše tijelo ima pravilan položaj i na taj način odmarate svoja leđa. Dok hodate trebate se prvo dočekati na petu, a zatim na cijelu nogu, te lagano stisnuti mišiće gluteusa.

Jačanje leđa

Neki sportovi su veoma učinkoviti i jačaju leđa, dok neki sportovi nisu preporučljivi osobama koje imaju problema sa leđima. Plivanje je najbolji izbor, iz razloga što u tim aktivnostima je najveća pokretljivost leđa. Sportovi poput recimo golfa, tenisa, squash-a, sufringa ili skijanja trebaju biti izbjegavani od osoba koje imaju problema sa leđima i držanjem.

Ako mnogo vremena provodite sjedeći?

Ako mnogo vremena sjedite, gubite tonus leđnih mišića, a pogotovo ako ne držite leđa u ispravnom položaju ili se pogurite (često čine osobe pod stresom). Kako bi izbjegli probleme koje si možete prouzrokovati ako sjedite mnogo vremena, obavezno je da uzimate male pauze 3 – 4 puta dnevno od po 15 minuta. To vrijeme možete iskoristiti za vježbe razgibavanja, prošetati, ili pak možete jednostavno sjesti na stolicu sa licem okrenutim prema naslonjaču i na taj način odmoriti leđa. Ovaj način sjedenja, osigurava ispravan položaj leđa i pravilno držanje kralježnice.