Zdrava ishrana djece

Svaki roditelj zabrinut je za zdravlje svog djeteta, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da je na dječijem jelovniku sve manje i manje povrća. Djeca su postala ovisnici o hamburgerima, čipsu, gaziranim napicima i drugoj nezdravoj hrani. Kada tome dodamo stalni boravak pred TV-om i kompjuterom današnjim mališanima ne piše se dobro.

Roditelji bi se trebali više truditi da svom djetetu osiguraju normalan rast i razvoj. Od najranijeg djetinjstva ishrana treba biti bogata raznim vitaminima i mineralima. Neke od njih poput kalcija moguće je pronaći jedino u hrani. Sljedećih 10 namirnica su izuzetno bogate kalcijem i trebale bi se naći na jelovniku svakog djeteta.

Top 10 namirnica bogatih kalcijem

  • Jogurt

Jogurt obiluje kalcijem. Najbolji je svježi jogurt koji ste sami spremili. Ukoliko ne znate kako se priprema jogurt, možete ga kupiti u prodavnicama vodeći računa da datum pakovanja bude što raniji. Ukoliko se vašem djetetu ne svidja kiselkasti okus mlijeka, jogurt možete obogatiti s voćem i orašastim plodovima, a možete spremiti i frape. Izbjegavajte kupovati gotove voćne jogurte, jer u sebi sadrže previše vještačkih dodataka.

  • Kravlji sir

Kravlji sir je bogat kalcijem. Neka vaša djeca sir kad god je to moguće. U tom slučaju ne trebate se bojati problema u rastu i razvoju djeteta, kao ni osteoporoze u kasnijim godinama. Zbog bogatog sadržaja kalcija sir podiže ph vrijednost u ustima, te sprečava nastanak zubnog plaka i karijesa.

  • Mlijeko

Mlijeko je prva namirnica na koju pomislite kad neko spomene kalcij. Obrano mlijeko ima više kalcija nego punomasno mlijeko. Preporuka Dietary Guidelines iz 2005. godine je 2 šolje (473ml) malomasnog ili nemasnog mlijeka odnosno mliječnih proizvoda, za djecu između 2 i 8 godina, te 3 šolje (710ml) za djecu stariju od 9 godina.

  • Žitarice

Žitarice sadrže kalcij. Djeca mogu imati svoju redovnu dozu žitarica u ranim jutarnjim satima kao doručak. To je zdrav način da započnete dan.

  • Soja

Sojino mlijeko je dobro za djecu, jer ima puno kalcija. Preporučuje se kao alternativa kravljem mlijeku u slučajevima kada su djeca alergična na laktozu. Velika šolja sojina mlijeka ima 368mg kalcija, što je gotovo 70 mg više nego što smo dobili od kravljeg mlijeka.

  • Sardine

Sardine su jedna od najzdravijih riba. Osim kalcija, sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina i vitamina D. Mogu se kombinovati sa salatom, a djeca ih vole jesti kao preljev za pizzu.

  • Losos

Porcija lososa ima 182 mg kalcija. Možete spremiti svježeg lososa, a nećete pogriješiti ni ako djetetu za obrok ponudite konzervirani losos.

  • Lisnato zeleno povrće

Repa, zelje, maslačak, kelj, raštika i drugo zeleno povrće su bogat izvor kalcija..

  • Melasa

Melasa je nusprodukt u proizvodnji kristalnog šećera. S obzirom da je melasa bogat izvor kalcija možete početi da djetetu dajete barem jednu kašiku melase dnevno.

  • Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice sadrže izmedju ostalog kalcij, te bi trebale biti sastavni dio svakodnevnog obroka .

Uključite ovih top 10 namirnica bogatih kalcijem u prehranu vašeg djeteta što ranije, jer ćete im tako od ranih nogu usaditi navike da se hrane zdravo.