Zdravlje žene

Zdravlje žena je tema kojom se bave ljekari u cijelom svijetu. Statistički podaci iz osamdesetih godina prošlog vijeka otkrili su da  15% žena koje imaju menstruaciju pati od anemije, te  da je 30% trudnica također  anemično.

Sa zdravim srcemo može se pohvaliti  tek  15% žena. Period izmedju 45 I 65 godine za žene je jako kritičan, jer u toj dobi svaka deveta žena “zaradi”  neko srčano-vaskularno oboljenje, a dok je kod žena starijih od 65 godina statistika malo povoljnija. Kada predju prag od 65 godina od srčano-vaskularnih oboljenja oboli  svaka treća žena.

Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema s kojima se susreću spolno zrele žene, tako da su ove bolesti godišnje registruju kod kod četiri do sedam miliona žena. Statistika je pokazala da varikozno proširenje vena koje se prenosi nasljednim putem ima svaka peta žena.Godišnje million žena oboli od upale karličnih organa, a 50% njih više ne može da rađa.

Registrovano je da se  cistično-fibrozna mastopatija može javiti u bilo kojoj životnoj dobi žene,. Obično je praćena bolovima u grudima i od nje pati 50% žena. Menopauza je za ženu jedno od najstresnijih razdoblja i u 75% slučajeva menopauza je uticala na zdravlje žene. S druge strane predmenstrualnog sindroma nijedna žena nije pošteđena. 2% žena umre od endometritisa – unutrašnjeg zapaljenja materice, a da ne dočeka  menopauzu.
Štitna žijezda, jedna od najvećih zlijezda u tijelu, predstavlja problem za 5 miliona žena. Iako će zvučati pomalo čudno od anurije (nezadržavanja mokrće) boluje pet puta više žena nego muškaraca. Osteoporoza  se danas širi poput epidemije i s njom je suočeno 25 miliona žena, dok 20 % žena starijih od 35 godina boluje od različitih benignih tumora – fibromi, miomi, fibromiomi .