Zdravstveni pregledi

Medicina liječi bolest. Idealno bi bilo kada bi se mogao spriječiti njen nastanak. Moguće je liječiti svaku bolest koja se na vrijeme otkrije. Zato su predvidjeni i sistematski pregledi „od glave do pete“. Ranije se preporučivalo da se sistematski pregledi obavljaju jednom godišnje. Danas se umjesto godišnjeg preporučuju periodični zdravstveni pregledi. Takve medicinske provjere mogu doprinijeti preventivi, otkrivanju ili liječenju bolesti koje se nazivaju «podmuklim ubicama», kao što su visok krvni pritisak, povišeni holesterol, hepatits, rak.

Kada obaviti sisistematski pregled?

Kada bi trebalo obaviti sistematski pregled, te što će sve biti uljučeno u sistematski pregled ovisi o vašem zdravstvenom stanju, porodičnoj anamnezi i drugim faktorima rizika kojima biste mogli izloženi. U velikim firmama liječnički pregledi se provode svake godine po nalogu poslodavca, radi bolje zaštite zdravlja uposlenika. U školama i vrtićima sistematski pregledi uposlenika su obavezni po zakonu. Obavezan je i sistematski pregled djece u različitim fazama njihovog odrastanja. Što je čovjek stariji, to je potreba za sistematskim pregledom veća.

Preventiva za mnoge bolesti

U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) svaki sistematski pregled trebao bi zadovoljiti odredjene kriterije kako bi se potvrdili ili eliminirali faktori rizika, o čemu će biti više riječi u nastavku ovog teksta. Vrlo je važno da otvoreno i iskreno razgovarate s vašim liječnikom, čak i o stvarima zbog kojih vam je neugodno, jer liječnik mora biti dobro upućen u vaše zdravstveno stanje, inače vam njegovi savjeti i preporuke neće biti od koristi. Preventivan zdravstveni pregled u svim periodima mladosti, odnosno starosti obavezno uključuje kontrolu visine, težine i krvnog pritiska. Obavezan je EKG srca, te laboratorijske pretrage krvi i urina, koje će signalizirati odstupanja u radu pojedinih organa, posebno jetre i bubrega. Nalaz krvi dat će nam uvid u kompletnu krvnu sliku. Ljekarima je to putokaz za daljnju dijagnostiku. Preporučljivo je da se tokom zdravstvenog pregleda uradi ultrazvuk kompletnog abdomena, posebno u slučajevima kada nalaz krvi i urina pokazuje odstupanja od normalnih vrijednosti. U starijim godinama tokom sistematskog pregleda muškaraca posebna pažnja mora se obratiti na prostatu, a kod žena na papa-test i ultrazvučni pregled dojki.

U prvoj sedmici života obavlja se nekoliko zdravstvenih pregleda. Novorodjenim bebama daju se antibiotske kapi za oči kako bi se spriječila bakterijska infekcija. Potom se radi T4/TSH radi provjere povećane aktivnosti štitnjače ili nedovoljno aktivne štitnjače. Ujedno se provodi fenilalanin test radi provjere rijetkog, naslijedjenog poremećaja u metabolizmu pod nazivom fenilketonurija.

Od rodjenja do 18 mjeseca života kontroliraju se visina i težina, hemoglobin ili hematokrit test radi provjere anemije. Kontrolni pregledi obavljaju se sa dva, četiri, šest, 12, 15 i 18 mjeseci.

Kod djece od 19 mjeseci do šest godina treba obaviti barem jedan kontrolni pregled radi cijepljenja, što može doprinijeti spečavanju mnogih bolesti. Cijepljenjem se pomaže tijelu pri stvaranju antitijela za suprostavljanje nekoj bolesti. Liječnici kod djece spomenutog uzrasta mjere visinu i težinu, krvni pritisak, a obavljaju i pregled očiju radi ambliopije i strabizma.

U dobi izmedju 7 i 12 godina trebao bi se obaviti barem jedan pregled kože, radi znakova normalnog spolnog razvoja. Osim toga jedan pregled trebao bi se obaviti zbog imunizacije. I dalje se redovno kontroliraju visina, težina i krvni pritisak.

U periodu izmedju 13 i 18 godine ponovo bi trebalo obaviti pregled kože, prekontrolirati krvni pritisak, visinu i težinu.

Nakon punoljetstva pa sve do 39. godine uz visinu, težinu i krvni pritisak obavezna je kontrola holesterola u krvi. Žene bi trebalo redovno obavljati ginekološki pregled radi vaginalnih i gljivičnih infekcija, a papa – test radi promjena na grliću materice koje bi mogle biti rak.

Od 40. do 64. godine akcenat je na kontroli holesterola u krvi kod muškaraca i žena. Osim liječničkog pregleda dojki, žene bi jednom godišnje trebale uraditi i mamografiju, radi utvrdjivanja znakova raka dojke. Redovnim papa-testom mogao bi se na vrijeme otkriti rak grlića materice. Ženama kojima predstoji menopauza preporučuje se obavljanje pretraga mineralnog sadržaja kosti kako bi se provjerila opasnost od osteoporoze. Muškarcima stariji od 40 godina osim urološkog pregleda moraju uraditi i testove za rano otkrivanje raka prostate. Ukoliko je osoba starija od 50 godina, osim navedenog neophodno je uraditi pretragu krvi u stolici i sigmoidoskopiju. Kada počnete zalaziti u godine dodje do slabljenja vida, pa se preporučuje kontrola očiju, jer na osnovu njihovog stanja liječnici mogu prepoznati bolesti poput povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti, multiple skleroze, pa čak i tumor na mozgu.

Osobe stare 65 godina i više trebale bi provjeriti sluh, vid, rad srca, nivo holesterola u krvi, te pretrage urina radi bakterijske infekcije, znakova krvarenja iz mokraćnog mjehura ili raka bubrega. Za žene i dalje vrijedi obaveza redovnog papa-testa i mamografije.

Kako se pripremiti za zdravstveni pregled?

Najprije morate zakazati sistematski pregled kod liječnika. Pretrage krvi i urina obavezno se moraju izvršiti ujutro, prije nego se doručkuje i popije kafa ili čaj,  dok se ostali nalazi mogu raditi i u popodnevnim satima. Liječnici obično savjetuju da se dan prije pregleda uzme uobičajen obrok, s tim što treba izbjegavati «teške namirnice» koje izazivaju nadutost. Dan prije odlaska na pregled poslije 18 sati trebalo bi piti samo vodu. Žene bi sistematski pregled trebala uraditi u prvoj polovini menstruacijskog ciklusa.

Pregled koji čuva život

Sistematski (periodični) zdravstveni pregledi su pregledi koji čuvaju život. Mnoge bolesti poput hipertenzije, šećerne bolesti, gojaznosti, povišenih masnoća s kojima je suočen savremeni čovjek, mogu biti (iz)liječene samo ukoliko se na vrijeme otkriju. Čak i kad nam se čini da smo savršeno zdravi, jedino nam detaljan zdravstveni pregled može dati pravu sliku stanja našeg organizma. Pravi pregled u pravo vrijeme može spasiti nečiji život!